Wat is gezamenlijk online?
Online aanwezig zijn is niks nieuws. Sinds de eerste Nederlandse website in 1992 zijn er inmiddels ruim 6 miljoen .nl-websites geregistreerd. Niet elke website heeft dezelfde functie: is het een webshop, informatieve bedrijfspagina, particuliere website, platform of iets anders?
Wat is online?
Online aanwezig zijn kent veel vormen en mogelijkheden, maar is vaak gericht op het doel van één onderneming, instelling of vereniging. Webshops hebben de focus op de commerciële activiteiten van een individuele verkoper. Platformen als bol.com hebben een breed scala aan producten van verschillende aanbieders. De invulling van online is doorgaans, zowel direct als indirect, gericht op commerciële doeleinden.
Door het uitgebreide aanbod, de individuele doelen en afwijkende functies is de kans groot dat de online consument (of bezoeker) verdwaalt of wordt overprikkeld in het aanbod. Je herkent zelf vast de vele pop-ups, cookiemeldingen, nieuwsbrieven, social posts en advertenties die dagelijks je scherm passeren. Het vormen van een (lange termijn) relatie met bezoekers is daarmee uitdagend.
Het winkelgebied
Als winkelgebied vorm je offline één geheel. Het is als bezoeker duidelijk welke winkel je binnenloopt en er is vaak (persoonlijk) contact om je te helpen. Bewoners of regelmatige bezoekers weten ook welk aanbod ze kunnen verwachten voordat ze het winkelgebied betreden. Het is een beleving, je proeft de sfeer en je ervaart het gebied.
Hoe creëer je gezamenlijk een online omgeving die gericht is op het totale aanbod van een winkelgebied? Cultuur en horeca maken daar ook deel van uit. Het gaat niet om snelle (eenmalige) verkopen of doelloos traffic generen met een hoog genoeg marketingbudget. Het gaat niet om het uitstallen van producten of het communiceren van aanbiedingen. Dat zijn zaken voor de individuele ondernemers.
Wat moet gezamenlijk online zijn?
Gezamenlijk online gaat over het in beeld brengen van de gunfactor, het onderscheidend vermogen van het centrum en lokale bijzonderheden. Het is een plek die het winkelgebied als geheel vertegenwoordigt. Het wekt interesse, houdt de aandacht vast én activeert. Het versterkt wat er fysiek al is: gezamenlijk online staat niet op zichzelf. De verantwoordelijkheid om dit bezoek en deze bekendheid om te zetten naar verkoop ligt bij de individuele ondernemers.
Het is belangrijk dat de deelnemers van gezamenlijk online zelf de (online) basis op orde hebben. Er zijn helder omschreven doelen (SMART) nodig om de verwachtingen van ondernemers te managen. Dit vereist een visie en strategie.
Om het succes te borgen zijn er tot slot duidelijke afspraken nodig die schriftelijk staan vastgelegd en waar iedereen, die wilt deelnemen, akkoord op geeft.
Gezamenlijk online en Ik Onderneem!
Binnen Ik Onderneem! hebben we ruim 11 jaar ervaring met het samenbrengen van verschillende stakeholders en het opzetten van ‘no-nonsense plannen’ die daadwerkelijk uitvoerbaar zijn. In 2020 hebben we namens de provincie Overijssel het Practicum Gezamenlijk Online bedacht en in 2021 uitgevoerd in 8 kernen. We werken samen met steden door heel Nederland om gezamenlijk online-trajecten op te starten of te evalueren. Er zijn vaak al tools aanwezig. Bij de inzet en uitvoering ervan ontbreekt het echter aan visie en kennis.
Wil je gezamenlijk online opstarten of zie je verbeterpunten in de online omgeving voor jouw winkelgebied? Neem dan vrijblijvend contact met ons op zodat we samen de mogelijkheden doornemen. Gezamenlijk online begint bij de eerste stap die we graag samen met jou zetten.
Auteur: Albert Popken