Waarom Gezamenlijk Online
In een eerder artikel hebben we uitgelegd wat Gezamenlijk Online is, en wat het vooral niet is.
Samengevat is het een online omgeving, die het winkelgebied (retail, horeca én cultuur) als geheel vertegenwoordigt, en daarbij verder kijkt dan individuele (commerciële) doelen gericht op de korte termijn. Het gaat om de gunfactor en het verbinden van online met offline.
Maar waarom is gezamenlijk online zo belangrijk? Hieronder bespreken we een aantal belangrijke redenen.
De impact van het coronavirus
Een inkoppertje: naast de invloed van het coronavirus op ons koopgedrag zorgen lockdowns en andere maatregelen (winkelen op afspraak, beperkt aantal bezoekers, etc.) ervoor dat het aanbod van het winkelgebied niet of slechts beperkt toegankelijk is. Online is dan het enige kanaal om in contact te blijven met je klanten. Door je als winkelgebied samen te verenigen in het doolhof van ‘online’, geniet van je elkaars netwerk, krachten en kennis.
Denk aan https://binnenstadarnhem.nl, een plek om de binnenstad van Arnhem online te beleven en ontdekken. Zo weet de klant direct welke winkels open zijn voor click en collect, delen ondernemers hun verhaal, wordt er doorverwezen naar de eigen website/webshop en blijft de binding met de binnenstad in stand.
De oneindige opmars van online
Online is niet nieuw. Wel blijven online transacties en omzet elk jaar stijgen. Online is geen tijdelijke trend maar dé concurrent van het fysieke winkelgebied. Als ondernemer kun je je daar natuurlijk tegen verzetten. Maar er zijn ook veel kansen om de kracht van online te gebruiken voor het fysieke aanbod.
Denk aan het online bestellen van maaltijden (bezorgen of afhalen), click en collect in winkels, maar ook het online controleren van de winkelvoorraad. Bouwmarkten gebruiken deze techniek al jaren. Als consument weet je daardoor naar welk filiaal je moet haasten om de juiste schroevendraaier te kopen, terwijl de kluspartner thuis zorgt dat de (half) opgebouwde kast niet uit elkaar valt.
Samenwerken
Gezamenlijk betekent ‘met elkaar, met z’n allen, samen’. Het succes van Gezamenlijk Online valt en staat met de juiste samenwerking. Een samenwerking die wel vrijwillig maar niet vrijblijvend is. Waarbij afspraken duidelijk worden vastgelegd en waar samen ook echt samen betekent. In de praktijk sneuvelen veel initiatieven omdat het ontbreekt aan draagvlak om voor de langere termijn energie en input te laten leveren door álle betrokken partijen. We zien vaak genoeg dat er een aantal kartrekkers zijn die het hele project leiden en uitvoeren. Dat is geen samenwerking. Gezamenlijk Online zal, ongeacht het platform of de middelen, niet slagen zonder voldoende betrokken en actieve ondernemers.
Informatievoorziening
De klant of bezoeker van een winkelgebied is steeds meer op zoek naar duidelijke informatie: wat zijn de openingstijden, waar kan ik parkeren, wanneer zijn er leuke evenementen? Gelden er specifieke maatregelen of andere beperkingen bij het winkelbezoek? Informatie dat je als groep ondernemers kunt centreren en waar je niet altijd direct invloed op hebt. De ene winkelier is bijvoorbeeld wel tot einde koopavond open, en de ander niet: informatie die voor klanten relevant is om het bezoekmoment te plannen. Door gezamenlijk te communiceren en informatie van meerdere ondernemers te delen, bied je duidelijkheid richting de potentiele klant en vergroot je de aantrekkingskracht van het gebied.
Een laatste reden om gezamenlijk online op te zetten of te verbeteren zijn uiteraard korte termijn voordelen, zoals meer marketing/verkoopmogelijkheden en dus ook meer omzet voor de eigen onderneming en het collectief. Dit hoort echter geen doel op zich te zijn. Zie het als een vanzelfsprekende ‘beloning’ die volgt bij een succesvol Gezamenlijk Online initiatief.
In een vrijblijvend kennismakingsgesprek met onze experts, bespreken we de kansen en mogelijkheden graag voor jouw gebied en onderneming.
Auteur: Albert Popken