Vakantie en je afwezigheid: onze lessen

De zomervakantie staat voor de deur. Waar veel Nederlanders vorig jaar nog bleven doorwerken, ziet het er nu een stuk positiever uit daadwerkelijk op vakantie te gaan. Om je op weg te helpen zorgeloos te genieten delen we een aantal lessen van ons team. We wensen je alvast een fijne zomer.

 

Mireille: plan je eigen out-of-office in.
Dat een out-of-office nodig is hoef ik vast niet uit te leggen. In de praktijk wordt deze kleine actie vaak vergeten in de waan van de dag. Het is daarom verstandig deze taak direct in de (digitale) agenda te zetten zodra je verlof is doorgegeven. Je kunt ook een scala aan opties instellen tijdens je afwezigheid. Denk aan belangrijke mails doorsturen naar collega’s of deze automatisch ordenen in mappen.

 

Rob: communiceer wijzigingen op operationeel niveau.
Heb je een onderneming en heeft de vakantie impact op de openingstijden, bereikbaarheid of orderverwerking? Vermeld dit dan tijdig in je winkel, op de website of social media. Communiceer een langere levertijd of verminderde support ook zoveel mogelijk voor het afronden (of accepteren) van een bestelling. Deze verwachtingen goed managen is ontzettend belangrijk voor je business.

 

Alexander: denk na over telefonische bereikbaarheid.
Stel je voicemail in met een persoonlijke boodschap over je afwezigheid en wie je taken oppakt. Dit voorkomt irritaties bij relaties (en je collega’s!). Je kunt je telefoon, in overleg, ook doorschakelen naar een specifieke collega of het algemene nummer.

 

San: zorg dat je altijd veilig connect in openbare ruimtes.
Blijf je tijdens je vakantie ook altijd stiekem doorwerken? Wees je dan bewust van het netwerk waarmee je verbindt. Connect alleen met een beveiligd netwerk dat je vertrouwt. Hiermee voorkom je dat data (onversleuteld) wordt onderschept door derden! Wees dus voorbereid en update virusscanners, anti-malware en/of firewall vóór vertrek.

 

Sandra: je hoeft niet alles te onthouden.
Ik werk zelf met veel verschillende systemen en accounts, dat wachtwoorden uit mijn hoofd leren onbegonnen werk is. Ik gebruik zelf de iCloud-sleutelhanger als digitale wachtwoordkluis. Gebruik je geen Mac? Dan is er ook bijvoorbeeld Google Password Manager, zodat je kunt blijven werken waar en wanneer je wilt.