Gorinchem

Gorinchem is een vestingstad met schitterende gebouwen. Maar ook de nodige leegstand en gebieden waar ondernemers maar nét hun hoofd boven water kunnen houden. De samenwerking is vormgegeven, maar leverde meer uitwisseling van informatie op dan resultaat.

Er gaat al enkele jaren een tekening voor een compacter centrum rond. Deze is in de basis ook gedragen door pandeigenaren. Toch bleef opvolging en actie uit. Als Ik Onderneem! zijn we op dit punt ingestapt. Onze eerste analyse; op papier is er al veel en ziet het er goed uit. Hoe kan het dan dat men ons vraagt iets tot resultaat te krijgen? Al snel bleek dat er regie op resultaat ontbrak. De schone taak aan Ik Onderneem! om een groot onderwerp als compact centrum met transformatie en verplaatsingen weer klein te maken tot actie. Dan beginnen we bij de pandeigenaren, niet bij de gemeente.

Wij van Ik Onderneem! geloven dat wanneer pandeigenaren tot een gedragen eindplaatje kunnen komen, de andere stakeholders hier graag mee aan de slag willen. En de tekening die al enige tijd rondging was een perfecte basis voor dit gesprek. Klopt het nog? Hoe zit het met de deelgebieden? Van een wensbeeld naar scherpe keuzes, tot pandniveau. Wat hoort bij het compacte centrum, wat is een aanloopstraat en hoe lang mag die zijn en wat moet er dus transformeren naar andere functies?

Het valt op als we scherpe keuzes vragen, inclusief de discussie rondom deze keuzes, dat de discussie goed verloopt en constructief is. Resultaat? Een nieuwe kaart, waar heel helder is waar men voor gaat, inclusief de makkelijke en moeilijke gevolgen hiervan. Deze kaart, inclusief toelichting gaat nu naar de andere stakeholders; gemeente en ondernemers. Scherpe keuzes durven maken is de enige manier om tot een compacter centrum te komen.

Véronique Gielen

Projectcoördinator

Contact

 Mobiel 06 301 898 06

 E-mail v.gielen@ik-onderneem.nl

 


Rob Weiss

Directeur

Contact

 Mobiel 06 398 36 882 

 E-mail r.weiss@ik-onderneem.nl