Maak kennis met Rob Weiss

Na een indrukwekkende loopbaan als regio directeur van MKB-Nederland, adviseur stedelijke distributie bij het Hoofdbedrijfschap detailhandel besloot Rob op 1 februari 2010 als zelfstandig ondernemer er voor te gaan. Zijn kennis, ervaring, netwerk en visie over ondernemerschap en retail was de drive achter de organisatie Ik Onderneem!. Nu, ruim 12,5 jaar later, staat de organisatie als een huis en is uniek in Nederland. In de afgelopen periode heeft Rob samen met zijn team vele winkelgebieden ondersteund, begeleid en geadviseerd. ‘Samen hebben we een beweging op gang gebracht’.

Naam: Rob Weiss
Opleiding: Ir civiele technologie & management
Woonplaats: Arnhem
Functie: Directeur eigenaar
In dienst: 2010

Expertise: Besturen, strategie en innovatie
Projecten:  Overijssel,  Gelderland, Vlaardingen, Bladel, RoosendaalDordrecht, Terneuzen, Gorinchem, Meppel, Nijkerk, Rijssen, Vlaardingen, prestatieonderzoek Noord-Brabant en Zeeland

“Alles is verzonnen, dus kan je het beter verzinnen”

Visie

“Nadat ik was afgestudeerd rolde ik eigenlijk als vanzelf van de ene in de andere baan. Nooit heb ik ergens gesolliciteerd. Wel heb ik de kansen gegrepen om steeds weer nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ik heb gewerkt met uiteenlopende mensen op verschillende niveaus en geleerd hoe besluitvorming tot stand komt. Lobby is gelijk krijgen, je kunt gelijk krijgen door te doen of door heel hard te schreeuwen. Ik ga voor het eerste. Door te laten zien dat iets werkt, inspireer ik mensen en durven ze een stap te zetten om te veranderen of iets nieuws uit te proberen. In mijn werk kies ik vaak niet de gemakkelijkste weg. Ik ben een pionier en mijn visie is vernieuwend. ‘Hoe kan het anders, beter, smart en efficiënter?’, dat zijn vragen die ik vaak stel. Dat zorgt ervoor dat mensen gaan nadenken en bewuster keuzes maken. Ik krijg enorm veel energie als het kwartje valt en mensen inzien dat een verandering een bijdrage levert aan vooruitgang. Dat is een eerste stap om samen aan de slag te gaan.”

Blijf jezelf

“Ondernemer dat ben je, alle medewerkers bij Ik Onderneem! hebben dit in hun bloed. Zij hebben een intrinsiek motivatie om resultaten te behalen en niet enkel een projectje te draaien. Jaren geleden kwam ik in contact met een succesvolle ondernemer van een aannemersbedrijf. Naast aannemer had hij de grootste appelboomgaard in Hongarije. Overal zag hij kansen en greep deze aan. Hij hield van auto’s en reed zelf in een Porsche en Ferrari maar liep hier zeker niet mee te koop. De gesprekken voerde we in een bouwkeet in een werkpak met laarzen. Ik heb veel geleerd van deze man. De belangrijkste les was dat je je niet hoeft de conformeren aan de maatschappij maar gewoon mag zijn wie je bent. Een andere les is dat je altijd dichtbij jezelf moet blijven en de consequenties van je besluiten moet dragen. Ook in tijden dat het wat minder gaat.”