Trends in consumentengedrag
De landelijke coronamaatregelen zijn verder versoepeld. Dat is goed nieuws voor ondernemers én consumenten. Er is bij veel ondernemers financiële nood ontstaan, dit leidt tot meer leegstand in winkelgebieden en stadscentra. Deze bovennatuurlijke groei aan leegstand zal de komende tijd verder toenemen nu het ‘vet op de ribben’ bij veel ondernemers weg is.
Door alle maatregelen, leegstand en onzekerheid rondom fysiek winkelen is het consumentengedrag in korte tijd aantoonbaar veranderd. Wellicht herken je bij jezelf een verandering in je koopgedrag of -behoefte. Koop je meer lokaal of is winkelgemak belangrijker geworden?
Voor de gemeente en ondernemers zijn er genoeg kansen om in te spelen op alle ontwikkelingen. Hieronder vind je belangrijkste trends die Retail Insiders heeft vastgesteld in een uitgebreid onderzoek.
Meer online, ook lokaal
Het is geen nieuws dat alle maatregelen het afgelopen jaar ervoor zorgden dat consumenten massaal online kochten. Het is wel opvallend dat er online meer gekozen wordt voor lokale winkels. Consumenten blijven trouw aan hun stad of winkelgebied. Dit wordt mogelijk versterkt door de combinatie van online met offline: denk aan online bestellen en afhalen bij een filiaal of winkel om de hoek.
Lokaal winkelen heeft in het algemeen aan populariteit gewonnen. Ook zonder beschikbare webshop of website kiezen we steeds meer voor de ondernemer in onze stad. Dat heeft voor een deel te maken met het gemak van een korte reistijd.
Convenience wint van experience
Gemak wordt steeds belangrijker dan de belevingswaarde. Focus op het gemak van de consument creëert een hogere gemiddelde omzetstijging in winkels dan experience-factoren. Denk aan bereikbaarheid, parkeermogelijkheden of aantrekkelijke openingstijden. Ook de snelheid van winkelen, zoals afstand tot winkels en horeca in het winkelgebied speelt een grote rol.
Er liggen nog veel kansen voor ondernemers, vastgoed en gemeente om de invulling van panden een stad opnieuw in te richten. Deze transformatie is cruciaal om enerzijds leegstand tegen te gaan en anderzijds het winkelplezier en -gemak te vergroten. Een levendige stadskern met aantrekkelijke aanloopgebieden (zonder leegstand) is de toekomst van winkelgebieden.
Minder betekent meer (omzet)
Klanten komen minder vaak fysiek een winkel binnen, maar het totale bedrag per koopsessie neemt toe. Dit geldt niet alleen voor de kassabon in een winkel. Het totale bestedingsbudget per bezoek is hoger omdat we gemiddeld minder vaak winkelen.
Het stimuleren van een uitgebreidere bezoektijd in je winkelgebied is belangrijker geworden. Naast horeca en cultuur speelt ook het verminderen van leegstand een belangrijke rol. Leegstand bij de buren zorgt ervoor dat een bezoeker eerder het winkelgebied verlaat en dus minder besteedt. Het gevolg is een negatieve spiraal die alle ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente raakt. Ook bij deze ontwikkeling is transformatie hét antwoord.
Wil je weten hoe wij helpen om in te spelen op bovenstaande trends? Neem contact met ons op voor een maatwerk advies én concrete hulp bij de uitvoering.