Column – De kern van samenwerken

Door: Rob Weiss

Samenwerken begint met het respecteren van je partners. Het gaat over de ander zijn voordeel gunnen en het bewaken van je eigen belang. Samenwerken gaat over andere ideeën toelaten en de ander zijn profijt gunnen. Over open communicatie en onderling vertrouwen.

Samenwerken betekent ook lef hebben. Het lef om samen beslissingen te nemen. En geduld om je partners echt te leren kennen. Daar heb je voor de lange termijn profijt van.

Het is algemeen bekend dat samenwerken belangrijk is. Op elk seminar, congres en in elk rapport of factsheet benoemen we samenwerking. En als we vragen of er samengewerkt wordt, weet men feilloos te vertellen dat de samenwerking goed is. Er is een BIZ, er is centrummanagement, de pandeigenaren zijn (soms) verenigd en er is regulier overleg tussen ondernemers en college. Dus waar gaat dit dan over?

Voordat ik aan een binnenstadsvernieuwing werk wil ik eerst weten hoe iedereen in de wedstrijd staat, dan pas gaan we spelen. Dus voeren we eerst overleg met elke partner afzonderlijk, vertrouwelijk. We horen in die gesprekken vaak: “eerst zien dan geloven”, “Mooie plannen, maar hoe wordt dit geborgd in het gemeentelijk beleid?”.

Aan de andere kant horen we ook: “Die ene eigenaar zit alleen maar aan tafel voor zijn eigen belang!”, “De ondernemers willen niet investeren!” en “Als gemeente móeten we sommige keuzes maken en dat begrijpen de partners toch niet”. Let wel, we merken echt wel dat gemeenten willen samenwerken.

De binnenstad moet veranderen, moet transformeren. De commerciële waarde (detailhandel) neemt af en de sociale waarde neemt toe (verblijf en ontmoeten). Andere invulling van panden en openbare ruimte, verschuivingen, verhuizingen, compacter, groener en duurzamer. We willen het allemaal, of sterker nog het moet misschien wel allemaal. Dit kán alleen als ondernemers, pandeigenaren en gemeente samen werken. Immers de gemeente is enkel eigenaar van de openbare ruimte, zij is geen eigenaar van een winkelconcept of een pand.

Transformatie (en dus samenwerking) begint bij een gezamenlijke koers: Waar moet ons centrum naar toe?, compacter, meer culturele invulling, minder winkels en/of meer ruimte voor Blurring concepten? En dan is gezamenlijk misschien wel belangrijker dan de koers.

Bekijk hier de Column op de website van DNWS.