De basis op orde: de website

Bij gezamenlijk online ben je als winkelgebied of groep ondernemers samen online aanwezig. Het gaat daarbij niet om online verkoop of het communiceren van kortingsacties, maar juist om het creëren van sociale meerwaarde en het binden van bezoekers. In dit artikel lees je er meer over. Gezamenlijk online is alleen succesvol als iedere deelnemer de basis op orde heeft. Maar wat betekent dat precies?

De online basis op orde betekent dat alle online instrumenten en kanalen zijn afgestemd op de visie en het doel van de onderneming. Het gaat om keuzes maken en het doorvoeren ervan. Het gaat ook om de juiste kennis en inzet van tijd en geld.

Hieronder bespreken we wat de basis op orde voor je website betekent.


Het doel en de visie

Het begint met een duidelijke strategie, daar hoort een visie en SMART-doelstellingen bij. Want weten is meten. Gebruik je de website als webshop en is verkoop het belangrijkste, dan wil je andere gegevens meten dan als de website enkel als supportkanaal gebruikt. Bepaal dus vooraf wat het doel van je website is. Evalueer met enige regelmaat (bijvoorbeeld ieder jaar) of de website het doel nog voldoende versterkt. Door de waan van de dag en ontwikkelingen in de bedrijfsvoering kunnen het opgestelde doel en de eigenlijke behoefte van elkaar afwijken. Een website kan echter veel impact hebben op het succes en de toekomst van je bedrijf.


Look & feel

Het gevoel en de uitstraling van de website moet passen bij de identiteit van je onderneming. Een strakke en zakelijke look & feel past minder goed bij een hip, informeel bedrijf. Tenzij je een uniek product (of dienst) aanbiedt, is het voor potentiele klanten makkelijk om aanbieders te vergelijken. Ook de gunfactor speelt online een grote rol. Als de prijs en levertijd vergelijkbaar is, zal de eerste indruk van een website (of webshop) doorslaggevend zijn. Dit geldt niet alleen voor je bezoekers maar ook voor potentiele werknemers bij een vacature. Zij zullen eerst de website doornemen en beoordelen of de uitstraling past bij hun eigen identiteit.


Veiligheid

Er zijn diverse modellen en boeken over de basisbehoeften van de mens. Een van de belangrijkste basisbehoefte is veiligheid en zekerheid. Dit geldt in al onze dagelijkse bezighouden, en daar maken verzekeringsmaatschappijen graag gebruik van. Ook online is veiligheid ook een belangrijk thema. Elke week is er wel een nieuwsartikel over een datalek of hack waardoor gevoelige gegevens op straat liggen. Als online consument doe je natuurlijk geen zaken met malafide aanbieders, maar ook bekende websites en vertrouwde bedrijven zijn het doelwit van hackers. Om je als consument veilig te voelen wil je zekerheden voordat je vertrouwelijke gegevens (telefoonnummer, creditcardgegevens, etc.) achterlaat. Het is belangrijk dat je website inspeelt op de behoefte aan veiligheid en ook daadwerkelijk veilig is. Maak bijvoorbeeld gebruik van onafhankelijke reviewsites om de positieve ervaringen van je klanten te delen.  Zijn er relevante keurmerken of (ISO-)certificaten die je kunt tonen op je website? Leg uit wat er met de ingevulde gegevens gebeurt en welke stappen je neemt om de veiligheid te borgen. Door het creëren van een veilig gevoel, win je het vertrouwen van je klant.


Mobiel vriendelijk

Als consument zijn we steeds mobieler, ook met het internetgebruik. De periode van een haperende inbelverbinding is verleden tijd. In onze vrijetijd besteden we steeds meer tijd op mobiele apparaten in plaats van de desktop. Een ontwikkeling die ervoor zorgt dat de mobiele (en compacte) weergave van websites belangrijker is geworden. Veel websites zijn niet mobielvriendelijk: het menu werkt niet, de tekst is niet leesbaar, afbeeldingen zijn niet geschaald. Wil je weten hoe mobielvriendelijk jouw website is? Gebruik daarvoor deze test van Google.


Ik Onderneem!

Wij zijn experts in het evalueren, verbeteren en opzetten van gezamenlijk online-initiatieven. De eigen website op orde hebben is daarbij een vereiste. Als adviesbureau zijn we er niet om individuele websites door te nemen en te verbeteren. Wel helpen we met het verbeteren en toekomstbestendig maken van winkelgebieden en daarmee ook de individuele ondernemers. De focus ligt altijd op het collectief: alleen ben je sneller maar samen kom je verder. Bewustwording in je eigen online aanwezigheid en in hoeverre je de basis op orde hebt is noodzakelijk om met gezamenlijk online succesvol te zijn. Je kunt van je collega-ondernemers leren wat do’s en dont’s zijn en samenwerken aan het collectief. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

 

Auteur: Albert Popken