Wat doe je als iedereen vakantie heeft?

Voor sommigen een jaarlijks terugkerend droomscenario: de vakantie van je collega’s of andere relaties waardoor je ein-de-lijk tijd hebt om orde op zaken te stellen. Voor anderen is het juist een periode waarin je wilt doorpakken maar niet genoeg voor elkaar krijgt omdat contactpersonen afwezig zijn. Los van je eigen voorkeur, heeft de afwezigheid van werkend Nederland impact op iedereen.
Hieronder volgen tips van onze eigen collega’s over het omgaan met de vakantieperiode.

 

Aanwezigheid versus tijd
Houd in de communicatie rondom je eigen afwezigheid (voicemail of out-of-office) rekening met de tijd om ‘bij te werken’. Waarschijnlijk puilt je mailbox bij terugkomst uit en heb je meerdere notities van collega’s om door te nemen. Laat je klanten en relaties daarom niet zozeer weten wanneer je aanwezig bent, maar wanneer je weer tijd voor ze hebt. Hiermee manage je de verwachtingen en voorkom je onnodige druk ná de vakantie. Reken dus 1 á 2 dagen ‘wentijd’ om je eigen planning en prioriteiten weer op orde te krijgen.

 

Wie is er wel?
Stem tijdig met je collega’s of relaties af wie er afwezig is, voor hoe lang en wie de functie of taken overneemt. Hiermee voorkom je verrassingen op het moment dat je zelf iemand anders nodig hebt. Geef ook tijdens je eigen afwezigheid aan wie je taken wel waarneemt en welke acties pas volgen bij je terugkomst (na je ‘wentijd’). Breng uiteraard je collega’s op de hoogte.


Tijd voor.. andere zaken

Als de vakantieperiode gelijk staat aan een rustige tijd op kantoor of thuis, maak daar dan optimaal gebruik van. Plan vooraf taken in je agenda die je wilt oppakken. Want tijd heb je niet, tijd maak je. Als je niets inplant is de kans groot dat er alsnog wordt opgegaan in de waan van de dag en taken van afwezige collega’s op je schoot belanden.


Zet rust om in ontspanning

Collega’s zijn weg, het kantoor is minder bezet. Deze rust leent zich om een omgeving te creëren die positief bijdraagt aan je werkhouding én je ontspanning. Want de stilte of rust kan omslaan in onrust en onproductiviteit. Kies voor een (zomers)muziekje, ga voor zomerse lunches (denk aan zomerfruit als meloen) en begin wat vroeger zodat je in de middag/avond meer tijd voor jezelf overhoudt. Dit is het recept voor een gezonde mindset en draagt bij aan een prettige sfeer als je favoriete collega’s op vakantie zijn.

 

Auteur: Albert Popken