Hoe verdeel je 100 miljoen?

Nu onze anderhalvemetersamenleving is verdwenen en de binnensteden weer drukker dan ooit lijken, wordt de aanwezigheid van leegstand weer goed zichtbaar.

Leegstaande winkelpanden in binnensteden zijn niks nieuws: verouderde of minder succesvolle concepten maken plaats voor nieuw commercieel aanbod. In de overgangsperiode naar een nieuw ingerichte winkel staat het pand een paar maanden leeg. De laatste jaren is het duurzaam opvullen van leegstand echter niet meer vanzelfsprekend. Grote panden, zoals de voormalige V&D-winkels, hebben moeite om een winstgevende commerciële business case te genereren. Maar ook middelgrote panden in of rond de hoofdwinkelstraten worden, mede door de druk van huurprijzen en het online aanbod, niet altijd meer (langdurig) opgevuld.

Door alle coronamaatregelen de afgelopen 1,5 jaar, is de natuurlijke leegstandsontwikkeling versneld. Er zijn simpelweg te veel vierkante meters met commercieel aanbod. Om dit tij te keren gaat de overheid een subsidie van 100 miljoen euro beschikbaar stellen. Deze subsidie biedt kansen om samen met de gemeente, ondernemers en vastgoed diverse projecten te starten, gericht op het opnieuw inrichten en toekomstbestendig maken van winkelgebieden. Deze transformatieprojecten kunnen tot 5 miljoen euro vergoed krijgen.

 

Waarom is dit initiatief zo belangrijk?

Bij de keuze van het bezoek aan een winkelgebied is de sfeer en de beleving steeds vaker de doorslaggevende factor. Het aanbod in veel binnensteden is immers grotendeels vergelijkbaar en voor de snelle aankoop gaan we steeds vaker online. Het zijn de lokale ondernemers, unieke retailconcepten, de horeca, het culturele aanbod en de omgeving die het gevoel en de sfeer in winkelgebieden onderscheidend maken. Op basis van de 100 miljoen euro die de overheid verdeelt, wordt kennis en ervaring van deelnemende gebieden gedeeld. Zo wordt er collectief samengewerkt om Nederlandse winkelstraten gezond en duurzaam te houden.

Wat zijn de voorwaarden?

De overheid kijkt uiteraard kritisch naar ieder project alvorens een subsidie wordt verleend. Het budget van 100 miljoen euro is ook niet voldoende om ieder winkelgebied te ondersteunen. Alle aanvragen krijgen op basis van 3 criteria (gebruikswaarde, belevingswaarde en toekomstwaarde) een ranking. De gebieden met de hoogste ranking (en die voldoen aan alle overige voorwaarden) ontvangen een deel van de totale subsidie. De vergoeding geldt alleen voor de onrendabele top, die minimaal 1 miljoen en maximaal 5 miljoen euro bedraagt. Waarbij maximaal 20% van de totale realisatiekosten worden vergoed.

 

Ik Onderneem! heeft veel ervaring opgedaan met transformatieplannen en de geldende criteria voor deze subsidie. Samen met lokale stakeholders zorgen we voor een goede ranking en dat er aan alle overige voorwaarden wordt voldaan. Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact op met onze experts.

 

Auteur: Albert Popken